maanantai 29. lokakuuta 2012

TK poissa kotoa, Club ArcticA, St Petersburg, RUS

Perjantai 5.10.2012 Club ArcticA, St Petersburg, RUS. Siitä lähtien kun ensimmäinen TK-levy ilmestyi keväällä 2004 on meitä ehkä kaikkein eniten rajojen ulkopuolella kyselty Venäjälle livenä. Vajaan kymmenen vuoden ponnistelujen jälkeen tämä näyttäis vihdoinkin olevan onnistumassa. Tuossa suuressa ja mahtavassa valtiossa ovat perustaneet ihan fan clubejakin meidän nimiin. Itseäni jopa pikkusen jännittää lähteä koska vaikka siellä ja täällä olen käynytkin ni enpä koskaan Venäjällä.

Torstaina oltiin lähdössä jo iltapäivällä ihan vaan siksi että ollaan varmasti ajoissa jos vaikka Ivan innostuu rajalla tutkimaan vehkeitä tarkemmin. Bussi ja kaks kuskia läks Helsingistä kohti Kuopioo ja ensimmäistä hajonnutta paineventtiiliä alettiin vaihtamaan jo kehä kolmosen sisäpuolella. Siirretään lähtö siis iltaan klo 23. Meidän mielestä oli järkevintä siirtyä baariin odottamaan tuota lähtöä ja niin tehtiin. Studiolla pakattiin tuon uuden aikataulun mukaan ja sitten matkaan. Puolisen kilometriä se bussi taas kulki kunnes ei enää pysynyt ku pakkivaihde päällä. Kaikki päivystävät korjaamot kierreltiin ja soiteltiin keskellä yötä eikä saatu apua. Yks korjaamo olis muuten auttanut mutta ei voi kun ei olla heidän laskutusasiakkaitaan. Tarjottiin hirmu mälli rahaa joko euroina tai ruplina tai kopeekoina ja vaikka pari luottokorttia kaniin, mutta ei. Ruuvattiin pakkokutonen silmään ja päätettiin ajaa aamuseittemäks Kotkaan Scanian huoltoon. Oltaispahan ainakin jo vähän lähempänä itäistä naapuria.  

Ensimmäinen yö siis nukuttiin bussissa ja heräiltiin Kotkassa korjaamolla. 7 tuntia juotiin ja pidettiin DJ-battlea bussissa, tänä aikana matkaa taittui tasan 4 metriä. 2metriä ylöspäin ja saman verran alaspäin, nosturilla. Kiertuemanageri Johannes ilmoitti jo Pietariin että koska ollaan niin ammattilaisia ni emme aio ilmestyä soudcheckiin. Seuraavassa puhelussa hän jo kysyikin että voisko sitä mestaa pitää pikkusen pidempään auki jos ei satuta ihan kerkeemään siihen varsinaiseen soittoaikaan? Aikataulullisesti nyt alkoi siis olla jo oikea kiire jos meinattiin Pietarissa esiintyä. Keskustasta käytiin hakemassa Scanian ukoille käteistä, sitä oli nyt menny vissiin jo 3000€ näihin korjauksiin. Nyt kohti Vaalimaata ja äkkiä. Vaihteistovika palasi ennen rajaa, vittu. Remonttimiehet kirottiin alimpaan hadekseen ja päätettiin että perille mennään, tuurilla ja väkisin.  

Ennakkotiedoissa meitä valistettiin että sikakännissä oleminen ei välttämättä nopeuta noita rajamuodollisuuksia, tätä päätettiin kuitenkin kokeilla ainakin yhden jäsenen otannalla. Suomen tulli oli ihan läpihuutojuttu, mutta se Tatjana 19v. joka Venäjän tullissa meitä alkoi kyykyttämään olikin ihan eri maata. Sen mielestä ei osattu täytellä niitä hänen lappujaan kyllin rivakasti. Ei vaan tajuttu hevosenvittua niistä papereista eikä heidän kirjaimistaan. Sit sillä loppui vissiin hermo kun se alkoi vaan huutamaan ja osoitti kädellään Venäjälle päin. Me mentiin. Kenenkään perseitä ei tutkittu. Pelottavaa upseeriainesta oli  silti Tatjanassa. Bussin sisustaa oli myös tutkimassa pari Irinaa. Me oltiin siisteinä kavereina nussittu just ABC:n sosialisteilta iso pino semmoisia Apsi-Apinan pahvikuppeja viinanjuontitarkoituksiin mut nää baabushkat sanoi että yhellä heistä on tänä iltana synttärijuhlat ja me nyt tarvitaan nämä teidän pahvimukit. Annettiin. Limppareita ja mehuja ne olivat myös vailla mut ei meillä ollut kuin vodkaa ja niillä sitä kuulemma oli jo omiks tarpeiks.  


Parisataa kilsaa keikkapaikalle vielä ja aikaa keikan alkuun pari tuntia. Eiköpähän tämä tästä. Tullitatjanan lisäksi pelottavaa täällä on tuo liikenne. Kapeaa kakskaistaista tietä käytetään näemmä tehokkaasti nelikaistaisena. Kaikki, myös rekat, ajaa noin 130km/h aivan kylki kyljessä. Kymmenen kilometrin välein on rusinaks mennut lada ojassa, ruumiit ovat korjanneet kumminkin pois. Siisti meininki. Suoralla tiellä bussi tuntuu kuitenkin toimivan kun ei tarvii vaihteita vaihdella, mut sitten saavuttiin Pietariin. Liikennevaloissa piti aina odottaa noin kolmannet vihreät ennenku vaihteistossa tärppäs. Venue löytyi helposti ja vastassa oli puolen tusinaa Sergeitä heilauttamassa kamat lavalle.  

Kiertueella oli mukana myös amerikkalainen Hanzel Und Gretyl ja saksalainen Knorkator. Jälkimmäinen on vielä enemmän huumoria kuin me, tsekatkaa vaikka jokin livepätkä youtubesta. Hanzelit oli vielä vetämässä lavalla omaa settiään joten hyvinhän me kerettiin, nyt vaan äkkiä kajalit silmiin ja odottamaan että päästään virittämään pelit stagelle. Mitäpä veikkaatte puhuuko paikallinen lavateknikko mitään muuta kuin venäjää? Ei puhu, mutta se oli hoitanu itelleen tulkin kävelemään sen perässä ja kääntämään homman englanniks. Tähänkin toimii yleispätevä arvio naapurimaasta: Venäjällä ei toimi mikään, mutta kaikki siellä järjestyy.  

700 hengen sali oli suunnilleen täys ja hirmuiset tanssit siinä kehkeytyi. Hyvin osasivat ihan suomeks laulaa meidän teoksia ja jostain olivat bändin paitojakin saaneet, myös sen näköisiä paitoja jotka eivät ole meidän suunnittelijan pöydältä peräisin. Taitaa hieman piratismi nyt kukkia täällä. Keikka oli silkkaa timangia kuten aina. Naaman pesut ja pakolliset nimmarikuviot seuraavaks. Venäläisellä goottineidolla tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus aloittaa keskustelu kysymyksellä "can ai kiss juu" ja ennenku oot kerennyt aloittaa selityksen "juu nou in finland we have this thing called avioliitto" ni on jo salettiin huulipunat väärän ihmisen naamassa.  

Nyt pitäis sit päästä ihan vitullisella kiireellä 800km Moskovaan eikä oo mitään toimivaa kulkupeliä, scanian huoltoja ei kuulemma ihan vitusti tuolla taipaleella ole kun ei siellä oo mitään muutakaan. Mitenkähän tuo lokaali VR pelaisi? Jätettiin suurin osa kamoista Pietariin ja junaan otettiin vain tarpeellisimmat keihäät. Promoottori osti tälle rykmentille kokonaisen makuuvaunun. Kolme bändiä ja saman verran paikallisia säätäjiä siihen mahtui. 

Kuten jokaisessa makuuvaunussa ni oli meilläkin jokin baabushka vaunuemäntänä. Siltä olis kuulemma saanu kaikkee väliltä perse-heroiini, mut ei kuitenkaan tehty kauppoja. Sumin, Bobbyn ja Tolsan hyttitoverina nukuin parhaat 7h yöunet aikoihin, ai herra että tekikin hyvää. Spasibo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti