keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Viikkosavo, lokakuu 2012

Ulkopaikkakuntalaisten pyynnöstä ja päätoimittajan luvalla liipasen nuo mun Viikkosavon kolumnit tänne näkyviin kun ne hieman vaikeita löytää sieltä internetin näköislehtiarkistosta. Ovatpahan siten itselläkin jossain jemmassa kun todistusaineistoa johonkin tarvii. Pistänpä vielä ihan kronologisessa järjestyksessä...

Lokakuu 2012

Otetaan Venäjästä mallia!

Nuorempana poikana, noin 15 vuotta sitten, olin Sibelius-akatemian järjestämällä kurssilla puoli vuotta opiskelemassa säveltämistä, sanoittamista ja sovittamista. Vierailevana luennoitsijana Heikki Salo (Miljoonasade) opetti että hyvässä tekstissä tulee aina ilmetä jo ensimmäisissä lauseissa mitä tapahtuu, missä tapahtuu ja milloin tämä kaikki tapahtuu. Vastustin tuota ajatusta vain hiljaisesti koska en vielä silloin tiennyt Heikin olevan pahasti väärässä.

Tuo ajatus on hyvä vain ajatuksen tasolla, kuten sosialismi ja kettutyttöjen harrastukset, mutta yritetään. Kirjoitan nyt elämäni ensimmäistä kolumnia paperilehteen paikassa keikkabussi, Novgorod RUS. Aika on sunnuntai, 7. lokakuuta klo 2.02. Tapahtumana on siirtyminen Turmion Kätilöiden keikalta Moskovasta Kuopioon. Matkaa on jäljellä noin 1120km joten minulla on aikaa olla kirjoittamatta mitään harkitsematonta ja tämä Heikin sääntö on aivan paska.

Alkuperäinen tarkoitukseni oli ottaa kantaa kaksinaismoralistiseen laumasieluisuuteen tumman Mannerheim-pätkän tiimoilta. Ajattelin johdattaa pahaa aavistamattoman lukijan The Pussy Riot VS Putin-ansaan. Pidin tuota nerokkaan ajankohtaisena ideana koska olin 4h sitten itse esittämässä kantaaottavia teoksia Putinin pyhimmässä. Annan tuon ajatuksen muhia kuitenkin ainakin seuraavaan kolumnivuorooni saakka. Tämä siksi että toistaiseksi lähes päivittäin joku yllättävä ajattelija saa minut editoimaan mielipiteeni terävintä kärkeä tuon asian suhteen.

Minun tekee juuri nyt kuitenkin enemmän mieli ottaa esille se kuinka Venäjä on joissain seikoissa eri tavalla sivistysvaltio tähän omaamme verrattuna. Näin sunnuntaisin ja keskellä yötä täällä on kaupat auki. Ruokaa saa ja juomaakin jos juotattaa. Meillä Suomessa viisaat ay-ihmiset ovat kuitenkin selvittäneet että Alepan kassa väsyy sunnuntaisin. Se väsyy varsinkin silloin jos se väsyminen tapahtuu tilassa jonka pinta-ala on yli 100m2. Pienemmässä pinta-alassa häntä ei kuitenkaan väsytä. Tunnen monta opiskelijaa jolle ainoa mahdollisuus tehdä töitä ja rahoittaa tulevaisuutta olisi sunnuntaisin. Tunnen muutaman yksinhuoltajan jolle olisi tärkeää hankkia vähän lisää sunnuntaisin kun muksu on isovanhemmilla. Luulin aiemmin että kaikki tämä typerä säännöstely on vielä Venäjän vallan peruja, mutta ilmeisesti näin ei ole tai sitten Venäjällä kehitytään nopeammin kuin suomalaisissa ay-kerhoissa. Ei se vaan meillä käy, ammattiliittojen mielestä meitä väsyttää sunnuntaisin.

Lähempänä Leningradia aion vielä funtsia tämän ajatukseni läpi ja miettiä olinko liian kärkevä ja kenenkä kaikkien mielet pahoitin. Jos kotimatkani olisi päinvastaiseen suuntaan niin minun ei tarvitsisi tätä edes miettiä koska täällä ne vaan jaksaa nuo kassahenkilöt sunnuntaisinkin.


Tiesittekö että ennen öljyä ja turskia norjalaiset olivat köyhiä? Keksivät Lillehammerissa juustohöylän vuonna 1925 kun piti saada juustosta ohuempia viipaleita. Patentoivat sen vuonna 1927. Tsau!

Kirjoittaja on Turmion Kätilöiden basisti ja Henry's Pubin ravintolapäällikkö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti