torstai 27. kesäkuuta 2013

Viikkosavo, marraskuu 2012

Viikkosavo 14.11.2012

Kummallinen herra?

Eräänä päivänä kävi niin että jouduin muuttamaan putkiremontin tieltä väliaikaisasuntoon. Uusi asuinympäristö vaikutti hyvin viihtyisältä varsinkin kun talossa asui pari jo ennestään tuttua persoonaa jos tulee tarve käydä esim. suolaa lainaamassa tai vehnäjauhoja. Vaan ei ollut kaikki sitä miltä vaikutti.

Soitin heti alkuun isännöitsijälle että tarviisiin autopaikan ja hän vastasi ystävällisesti kahdella sanalla: "Ei onnistu." Kiitin kohteliaasti tästä ja ajattelin että koska muutkin asukkaat pitävät autojaan vieraspaikalla niin miksen minäkin. Seuraavana aamuna isännöitsijä soitti ja sanoi antavansa kaupungin pysäköinninvalvojalle luvan sakottaa kaikkia mustia mersuja meidän pihassa. Taitaa olla nyt ajojahti päällä Hannua vastaan.

Talossa jo pidempään asunut ystäväni Seppo (nimi muutettu) vetäytyi viikoksi kesämökilleen ja lupasi minulle jo ansaitsemansa autopaikan siksi ajaksi lainaan. Joko arvasitte että seuraavana aamuna soittaa isännöitsijä? "Sinusta on alkanut muodostua paljon hankaluuksia, miksi pidät autoasi naapurin Sepon paikalla?" Keksin lennosta hienon hätävalheen että Sepon autosta hajos kampiakselin vieteri ja hyväsydämisenä ihmisenä lainasin Sepolle auton. Seurasi vaivautunut hiljaisuus isännöitsijän luurissa. Hiljaisuuden päätteeksi hän kysyi milloinka muutan pois ja sulki puhelimen odottamatta vastaustani. Joko nyt täyttyy ajojahdin tunnusmerkistö?

Seuraavan kuukauden aikana maksoin 450€ parkkisakkoja omassa pihassa eri perusteilla. Eräänä aamuna minulla oli auto sovitusti Sepon paikalla ja prätkä vieraspaikalla kun samaisessa talossa hallitseva ikärouva tuli pitämään minulle esitelmän talon säännöistä. Sääntöjen mukaan se jolla on kaksi moottoriajoneuvoa on "ihme herra" ja sitten jos on käsivarsi täynnä tatuointeja ni on "kummallinen herra". Nämä uudet tittelit hän lupasi ystävällisesti ilmoittaa isännöitsijälle. Samalla hän tuli vahingossa paljastaneeksi isännöitsijän munattomuuden ja sen että tämä vässykkä olikin vain taloyhtiön hallituksessa istuvan hirmuvaltiaan sätkynukke. Ehdotin mummolle että entäpä jos elettäis kumpikin niiden taloyhtiön sääntöjen mukaan ja oltais ystävällisiä toisillemme? Mummo hämmentyi ja silmieni alla varasti prätkän kahvasta vieraspysäköintiluvan. Hän poistui paikalta tämän erän hävinneenä ja purputtaen ääneen jotain sekalaisia loukkauksia.

Älkää tehkö hätäisiä johtopäätöksiä, vanhuksia tulee kunnioittaa, mutta kunnioituksen pitää tapahtua myös toiseen suuntaan. Ihmisinä olemme täsmälleen samanarvoisia riippumatta ikälisistä. Vanhuksen ei pidä saada lisäpisteitä siitä että on sattunut syntymään pula-ajalla. Minun ei pidä saada kunniabonuksia siitä että kolme minunlaistani tarvitaan maksamaan sen yhden vanhuksen eläkettä. Yhteiseen hiileen kun keulimatta puhalleltais ni paljon mukavampaa olis elo kaikilla.

Edit: Tätä kirjoittaessa kävin ostamassa lähikaupasta maitopurkin (kaljan) ja samalla kun kassaneidille maksoin ostostani alkoi ovelta kuulua huuto. "On se ihme homma että ei voi kukaan tulla huonojalkaiselle ovea avaamaan." Vanhus polki ovella sitä terveempää jalkaansa ja oli kiukkuinen koska olin hänen lisäkseen kaupan ainoa asiakas enkä voinut rientää ovea avaamaan ostotapahtumani ollessa kesken. Olikohan se sittenkään nuoriso joka ei osaa käyttäytyä?

Kirjoittaja on Turmion Kätilöiden basisti ja Henry's Pubin ravintolapäällikkö.

1 kommentti:

  1. Aika k-päistä meininkiä teillä. Vaikea kuvitella, että isännöitsijä oma-aloitteisesti kiinnostuisi taloyhtiön asukkaiden asioista. Isännöitsijä on vain taloyhtiön "toimitusjohtaja" ja toteuttaa taloyhtiön osakkaiden (yleensä vain hallituksen) toiveita.

    Lastenrattaiden kanssa kaupungilla liikkuessa huomaa helposti eri ikäryhmien huomaavaisuuden. Mitä nuorempi ihminen, niin sitä herkemmin yleensä pidetään ovia auki ym. Vanhukset on tylyjä mulkkuja verrattuna nuorisoon oman kokemukseni mukaan.

    VastaaPoista