tiistai 22. joulukuuta 2015

Hane matkoilla, syyskuu 2015, day 27, Tukholma

day 27, Tukholma

Lauantaihuomenta. Kylläpä nukuin vartin tuossa yhessä välissä. Nyt jaksaa. Meijän piti olla Tukholmassa jo hyvissä ajoin aamupäivällä. Olis kerenny vähän syömään smörgåsareja ja vaikka ratkaisemaan sen Palmen murhankin. Toisaalta jos ne islamistit on edelleen vallassa tuolla keskustan toreilla ni eipä kiinnosta koko tukholma. Oltiin siis pahasti myöhässä ja vartin yli kaks laskeuduttiin Arlandaan ja 15.30 pitää olla laivassa. Nyt muodostuu taas haastetta tähän vaihtoon. Muuten meni kaikki sujuvasti mutta se passintarkastus, voi vittu kun mummojen piti jäädä siihen vaihtamaan kuulumisensa ni kyllä mulla vähän kiehahti. Omalla vuorollani vain pikaisesti murahtelin. Ei tullu skudaata eikä takskaduhaata. Juosten taksiin, jos sitä minun koikkelehtimistani joku haluaa juoksuksi kutsua.
Taksit ei ollu jonossa, ne oli rivissä. Sillai niinku jossain rallycrossin lähtömuodostelmassa. Mie jo jonkin matkan päästä huutelin että mihinkä taksiin tullaan ni niistä turkkilaisista jokainen alkoi huitomaan. Sitten mie huusin että kuka teistä on nopein kuski. Enää ei huitonut kuin kaksi. Mentiin sen kyytiin joka huitoi isommalla kaarella. Hyvä kuski se olikin, melkein yhtä sähäkkä kuin thaimaalaiset taksit. Mut hirveen hyvin sillä ei mikään kansainvälinen kieli ollu hallussa. Melkoinen homma oli saada selville että kauanko menee aikaa sinne laivalle. Loppujen lopuks se sai sanottua että 35 minuutia menee. Hyvä muhammed, nyt meille tuli haastetta tähän hommaan ku se laiva lähtee 30 minuutin päästä. Painahan sitä kaasua. Kyl se kovasti yritti avata keskustelua englanniks vitsillä joka kuului näin: ”Viking Line, sex o’clock, buahahhaa”. Se toisti tuota vitsiä niin kauan kunnes palkitsin hänet pienellä ja teennäisellä röhönaurulla, sit se lopetti.
Kerettiin just ja minuutilleen. Vähän turhan tiukille on mennyt vaihdot tällä reissulla. Nyt siis vielä 16 tuntia Viking Gabriellaa ja sit pääsis oikeeseen sänkyyn pötkölleen pitkästä aikaa. Vehkeet hyttiin ja sit mun pitää etsiä hetkeksi jokin konttorin paikka tästä paatista että saan duunit tehtyä. Tuonne hyttiinhän se ei webbi kanna mitenkään kun laatikon seinät on terästä. Onneks tämä ei oo ihan pahimmasta päästä oleva porauslautta niin jokin rauhaisa sopukka saattaa löytyäkin. Löysin suhteellisen neutraalin tuoksuisen ja ihmisvapaan tupakkakopin ja siellä sainkin hommat hyvälle alulle. Sinne kuitenkin tuli jo muutama kanssaihminen, ei siinä mitään, mutta sitten tuli Jutta (nimi keksitty) jolla oli bilevaihdekeppi jo vitosella. Jutta oli iältään 50v ja naaman ruttuisuus kertoi että sillä vaihdekeppillä on muuten hämmennetty. Jutta toimi juuri kuten stereotyyppinsä edellyyttäkin. Meni väkisin sönkkäämään ihmiselle paskaa kunnes kohde sai sanottua että riittää jo. Silloin Jutta valitsi seuraavan kohteen. Tätä jatkui kunnes jäljellä olin enää minä.
Juttaa vitutti että on näitä kruunuja ja euroja nykyään ja niistä ei ota mitään vitun selvää ja sen takia se vaan ”vinguttaakin visalla”. Hän antoi selkeästi ymmärtää että tällä reissulla on evväänä rahhoo. Ja selväksi tuli myös se että Jutta on maailmalla kuin kala vedessä eikä tässä olla ensimmäistä kertaa ulkomailla (tukholmassa) ja oikein vituttaa sekin kun pitää niin usein käydä. Muistui tästä mieleeni kun Kuopiossa 80-luvulla yksi samaan kaveriporukkaan kuulunut ei oikein keksinyt millään että miten sais vaivihkaa kerrottua muille että heidän perheeseensä oli just ostettu ehkä tämän kaupunginosan ensimmäinen VHS-videonauhuri. Hän teki sen kuitenkin yhdellä lauseella selväksi: ”Vittu että vituttaa, isä osti videot.” Jutta lähti pois kun esitin että en puhunut suomea. Hänelle kosmopoliittina se oli kuitenkin ainoa kommunikointitapa.
Kun menin takas hyttiin ni vaimo nukkui jo kellon ollessa 17. Seuraavana aamuna 07 minä sen herätin ja kysyin riittäiskö tuo 14 tuntia ni olis se kuulemma voinut vielä pari tuntia levätä. Yhen ison kaljan minä yritin juoda sämpylän kera siinä iltapalaksi mutta en mie sitäkään kokonaan jaksanut. Aattelin oikeesti yrittää jo aloittaa jet lagin hoitamisen ja aloittaa nukkumisrytmin ihmisten tapaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti