maanantai 1. heinäkuuta 2013

Viikkosavo, joulukuu 2012

Tuurilla vai taidolla?

Kerron nyt asioista asianomaisten luvalla. Yhtyeemme laulajalle alkoi tulla kummallisia päänsärkyjä ja näköhäiriöirä joten fiksun kansalaisen tavoin hän hakeutui lääkäriin. Lääkäri mittasi verenpaineen ja sanoi päänsäryn olevan jännitysperäistä migreeniä. Selevä, ukko niskahierojalle ja taskuun purkillinen migreenilääkkeitä. Soittele jos ei ala helpottamaan. No ei alkanut ja raksalla potilas tipahti jo kerran polvilleen kun lähti äly yläpäästä. Soitto sinne lääkäriin ei auttanut kun sieltä puhelinvastaajan oloinen rouva antaa soittoajan muutaman päivän päähän. Koska tämä on lääkärin mukaan vaan jännitysperäistä migreeniä ni lähetään keikalle, siellä ei jännitä.

Kolmannessa biisissä ukko tipahtaa polvilleen ja ambulanssi soitetaan paikalle. Kaikki mahdolliset aivoinfarktin oireet oli maallikollakin tunnistettavissa, ei siihen tarvinnut edes wikipediaa. Ensihoitajille ei vissiin olis kannattanut kertoa aiemmasta lääkärin lausunnosta koska he nojasivat automaattisesti siihen. Mittasivat verenpaineen ja laittoivat solistin hotelliin pötkölleen. Jännitysperäistä päänsärkyä sen piti olla. Jälkeen päin erikoislääkäri totesi että tuossa tilanteessa olis pitänyt saada potilas tehohoitoon ja äkkiä.

Kohtaus meni yön aikaan ohi ja ennen seuraavan viikonlopun keikkoja hän kävi myös silmälääkärillä ihan varmuuden vuoksi. Kaikki mahdollinen oli potilaan näkökulmasta katsottuna tehty juuri kuten täytyykin. Tuli taas perjantai ja keikalle lähtö. Rokkitähti pyörtyi kotonaan tuhannen tajuttomaksi. Ambulanssi saatiin äkkiä ja potilas tehohoitoon esimerkillisellä nopeudella. Heti selvisi että aivoissa on tapahtunut useita pahoja asioita ja täällä letkuissa ollaan nyt pari viikkoa liian myöhään. Ensimmäisenä yönä sairaalassa hänen kuntonsa romahti pahasti ja aamulla kun kiertävä lääkäri viimein saapui niin hän ihmetteli miksi hänelle ei ole kerrottu tällaisesta potilaasta mitään?

Eikö informaatio kulje? Onko kaikkien ensihoitajien koulutus ajan tasalla vai onko siellä seassa myös jotain palomiehiä joille ei tule tarpeeksi tunteja omalta laitokselta? Onko totta että rokkitähden habituksella sinua ei oteta edes sairaalassa niin tosissaan kuin nuorta diplomi-insinööriä jolla on sählymaila selässään sielläkin? Tuon ison talon sisältä tullut sisäpiirin tieto kertoi tuon viimeisen väitteen näin olevan. Tässä mentiin tuurilla.

Toissakesänä sain itse sydäninfarktin. Ennenku kerkesin kissaa sanoa ni varjoaineet oli ruutattu nivusesta sisään. Kun silloin pääsin operaatiohuoneeseen selälleen ni tuli hyvä olo, tuntui että nyt oon maailman parhaissa käsissä. Ja niin olinkin. Mitään valittamista en saa keksittyä tuolta reissulta. Jokainen lääkäri ja hoitaja tuntui osaavan asiansa. Onko jotain nyt muuttunut, sillä silloin saatoin hyvin yhtyä mielipiteeseen että maailman paras sairaanhoito on Suomessa. Silloin mentiin taidolla.

Hannu Voutilainen

Kirjoittaja on Turmion Kätilöiden basisti ja Henry's Pubin ravintolapäällikkö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti