maanantai 13. huhtikuuta 2015

Viikkosavo, maaliskuu 2014, pt2

Hane ostoksilla.

Amerikkalainen Sylvan Goldman keksi ostoskärryt vuonna 1937. Mie googletin niistä kuvan ja ne näytti oikein fiksuilta verrattuna nykyisiin. En oikein ymmärrä minkä takia ostoskärryjen evoluutio on mennyt aivan väärään suuntaan. Kun herra Goldman esitteli ensimmäiset kärrynsä Oklahomassa niin niiden tarkoitus oli helpottaa tavaroiden keräämistä hyllyistä ja niiden samojen tavaroiden siirtämistä kassaneidille. Nykyaikaisessa markettimallin kärryssä kuitenkin on se pohja noin nilkkojen tasolla. Tämä tarkoittaa automaattisesti sitä että suolakurkkupurkki halkeaa ja piirakat poistuvat paperipussista kun tuote heitetään sinne kärryn pohjalle. Normaalilla tavalla taipuva ihminen ei pysty artikkelia sinne laskemaan, se on heitettävä jos et satu olemaan vartaloltasi telinevoimistelija.

Sama ongelma toistuu kassalle tultaessa. Vain voimistelijataustalla onnistuu se tuotteiden poimiminen sieltä häkin pohjalta fiksusti, normaalikuntoinen ihminen joutuu käyttämään kevätjuhlaliikkeistään koko repertuaarin. Ja kun se markettikärry on vielä vähintään kaksi metriä pitkä niin pitää olla aina vaimo mukana kaupassa että hän purkaa sen matalamman päädyn. Ajajan paikalta sinne kärkeen ei yletä meistä yksikään. Ei ole olemassa sellaista suurperhettä joka tarviis noin ison kärryn ostoksillensa. Täyden kärryn ostokset vaatisivat noin 30 muovipussia kassalta parkkipaikalle ja 7,5 auton peräkontit parkkipaikalta kotiin.

Itse käytän lähikauppana Ruoholahden kauppaa josta saa plussapisteitä. Sinne on hoksattu laittaa tarjolle myös pienempiä kärryjä joissa laidat on noin 20cm korkeat ja se kärryn pohja on ihmisen vyötärön tasolla. Ne on hyvät kärryt. Ihan kauheimmat on ne vihreän marketin vihreät kärryt, ne varmastikin ovat tutkineet asian siten että isompaan kärryyn ihminen ostaisi enemmän tavaraa. Hölmösti tutkittu. Ahtailla käytävillä hyllyjen välissä minua alkaa oikein ääneen kiukuttamaan kun hölmö kanssa-asiakas on sillä isolla kärryllä tukkinut tieni ja yleensä siinä laitteessa on silloin lastattuna vain ketsuppipullo ja rakettispagettipussi.

Entäs ne kärryt missä on eteen rakennettu vielä jokin puuhapeten muoviauto siihen kärkeen, ai herra että tekee mieli aina avautua. Jos se tenava ei osaa vielä kävellä niin silloin se jätetään kotiin. Piste. Ja ne perässä vedettävät ostoskorit, nehän ne vasta fiksuja onkin kun niistä pitää poimia ostos lattian rajasta ja veto-ominaisuudesta johtuen niitä käyttävät vain huonokuntoiset vanhukset. Ei näin.

Hannu Voutilainen

Kirjoittaja soittaa Turmion Kätilöt-yhtyeessä.

1 kommentti:

  1. Muoviautokärryt on just hyvät! Ei muksu vikise ja sinkoile, vaan istuu kiltisti ja kääntelee sitä rattiaan teeskennellen olevansa isänsä mersun ratissa.

    VastaaPoista