tiistai 7. huhtikuuta 2015

Viikkosavo, marraskuu 2013Ilmastovaikutusneutraalit liikennevalot, vain Kuopiossa.

Jos ei internettiä olisi koskaan keksitty niin monelta ylimääräiseltä kiukkuuntumiselta olisin säästynyt. Esimerkiksi nämä Kuopion kaupungin ennätysyritykset päätösten typeryydessä olisivat menneet täysin ohi. Huomasin keskustelun jossa kiisteltiin erään tietyn suojatien turvallisuudesta. Lapsettomana ihmisenäkin kiinnostuin ottamaan tuosta aiheesta tarkemmin selkoa sillä toiseen vaakakuppiin oli asetettu 20 000€ rahaa ja toiseen lasten turvallisuus. Nokkelimmat arvaavat tässä kohtaa että palvelualuejohtajalle ja kaupunkirakennelautakunnalle tuo 20K oli tärkeämpää.


MITÄ HITTOA?!? Suurmäentien väestönsuoja on yksi suosituimmista lasten harrastuspaikoista Kuopiossa ja sen edustalla olevan suojatien on arviotu olevan yksi kaupungin vikkaimmista. Joka ilta pimeän aikaan siitä menee satoja lapsia tien yli. Tutkiessani aihetta sain käsiini kaupungin päätöksen tuohon huolestuneitten vanhempien tekemään aloitteeseen. Kaupungin päätös oli että tämä ei ole erityiskohde, joten siihen EI SAA asentaa liikennevaloja, hidastetöyssyä eikä edes lapsista varoittavaa liikennemerkkiä. Erityiskohteita ovat vain koulut ja päiväkodit. Muissa suomalaisissa kaupungeissa tämä kuitenkin olisi mahdollista, Kuopiossa on päätetty että ei saa asentaa. Asiaan oli kuitenkin paneuduttu koska oli käyty mittaamassa että 53% autoista ajaa tuon suojatien kohdalla ylinopeutta. Oli tutkittu myös että mahdolliset liikennevalot olisivat ilmastovaikutukseltaan neutraalit. Kyllä, näin luki paperissa. Tutkittu oli varmaan siksi että näin loppuvuodesta oli budjetissa ylimääräistä rahaa mikä kadunrakennusosastolla oli käytettävä. Käytetään tutkimiseen kun liikennevaloihin ei saa käyttää.


Kuulin myös huhun että kaupungin rahoilla rakennetaan Nilsiään venäläisille turisteille suunnattua liikuntapuistoa, mutta eihän se voi pitää paikkaansa, se olisi jo liian absurdia se. Toisaalta se selittäisi miksi tuon suojatien valaistusta ei ole saatu lupauksista huolimatta kuntoon, kuulemma rahat loppuivat kesken?


Kuten aina, on minulla ratkaisu tähänkin ongelmaan. Julistetaan tuo suojatie erityiskohteeksi niin että sinne saa asentaa kaksi helevetin isoa lapsista varoittavaa liikennemerkkiä. Minä voin hoitaa itse ne merkit sponsorivoimilla. Tunnen yhden kaivurikuskin joka rakastaa lapsiaan sen verran että tulee kaivamaan noille merkeille kuopat ilmaiseksi. Mulla on kellarikopissa lapio, lainaan naapurilta vatupassin ja voin tulla asentamaan ne merkit suoraan. Minä hoidan, kaupungin tarvitsee vain julistaa. Ei maksa mittään, kokemustakin on siitä työstä kesältä -89. Vai haluaisko kaupunki kuitenkin hoitaa oman hommansa ja asentaa ne liikennevalot. Ehdotan että lomautatte tapahtumajohtajan ja jonkun toisen yhtä turhan irtisanomissuojaa nauttivan pikkupomon kahdeksi kuukaudeksi ni se on siinä.


Mutta ei kerrota kellekään että meillä tutkittiin liikennevalojen ilmastovaikutusta, eihän? Hölmöläisinä pitäisivät.Hannu Voutilainen


Kirjoittaja on Henry's Pubin ohjelmapäällikkö ja soittaa Turmion Kätilöissä.

1 kommentti:

  1. Vatulointiin ja tutkimuksiin palkkakuluineen kaikkineen paloi varmaan moninkertaisesti rahaa, mutta byrokraateillehan sillä ei ole mitään merkitystä. Tärkeintä on itsensä työllistäminen veronmaksajien rahoilla ja tärkeily.

    VastaaPoista