maanantai 27. huhtikuuta 2015

Viikkosavo, marraskuu 2014

Joulu on taas, valitettavasti.

On taas se aika vuodesta kun ihmisen on hiljennyttävä pohtimaan että miksi täällä tallataan. En tarkoita joulua, tuota juhlista jalointa ja käsintä, vaan jäännösverojen maksun aikaa. Oma pienyritykseni otti tänä vuonna historiansa suurimmat mätkyt. Tarkoituksella tosin ja hyvällä verosuunnittelulla, mutta kuitenkin. Slushissa Supercellin ja Rovion kaverit kuorossa ja tekopyhästi laulavat kuinka ihanaa on maksaa jättiveroja Suomeen vaikka jo tuossa 60km etelämpänä pääsis paljon helpommalla. Helppohan noilla tuloilla on tietysti sitä säveltä laulaa kun millään ei ole enää mitään väliä. Voit antaa vaikka 99% tuloistasi sille verottajalle ja elämänlaatuun se ei vielä vaikuttaisi kuinkaan. Vaan tavallisen tallaajan on nyt hiljennyttävä miettimään.

No nyt siellä jo ensimmäinen nillittäjä alkoi itkemään että Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa kuuluupi olla juuri tällainen veroaste. Eläpä viitsi kun ei kuulu olla. Sen veroasteen yli mentiin jo liki viisitoista vuotta sitten. Verottajan röyhkeydellä vaan ei ole mitään rajaa. Pari viikkoa sitten lehdissä otsikoitiin ihan laskelmien kera että yrittäjän euro on tänään 30 senttiä. Tämä pitää melko tarkalleen paikkansa. Suomalaisen moninkertaisen verotuksen ansiosta se on juuri noin. 60km etelämpänä se yrittäjän euro olisi puolta paksumpi ja samassa tasossa kuin riskittömällä palkkatyöläisellä. Pitääkö tähän tilanteeseen vain tyytyä ja olla hiljaa?

Jo viime vuonna tähän aikaan tutkin mitä vaatimuksia sisältyy Viron kansalaisuuden saamiseen. Pari kotimaista ystävääni on perustanut virossa opiskellessaan toiminimensä sinne ja kovin tyytyväisiltä nuo vaikuttavat. Virossa on vain yksinkertainen verotus, eli samaa asiaa ei veroteta 3-4 kertaa kuten meillä täällä ihanassa Suomessa. Virossa ei myöskään yrityksen liikevoittoa veroteta jos se investoidaan yritykseen. Kohta tuosta Viron kansalaisuudesta ei onneksi tarvitse enää haaveilla. Viro alkaa vielä tänä vuonna tarjoamaan ulkomaalaisille yritäjille e-kansalaisuutta joka mahdollistaa yrittämisen virossa niin ettei siellä tarvitse olla fyysisesti läsnä. Heidän piti lanseerata tämä mahdollisuus jo nyt marraskuun alussa mutta seurataanpa tilannetta.

Eilen tanskalainen huippuanalyytikko todisti tilastoillaan että Suomi on tällä hetkellä historiansa suurimmassa taantumassa, suuremmassa kuin 30-luvun alun lama. Hän perusteli hyvin senkin että 90-luvun taantuma ei oikeasti edes ollut lama tähän verrattuna. Silloin 30-luvun alussa oli myös kieltolaki ja sitähän yritetään nytkin. Ei se ole sattumaa että nämäkin kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä. Jollain tavalla meidän nyt pitäis saada sosiaaliministeriön ämmienkin silmät auki. Pitäisi kertoa heille että jos ja kun historia toistaa itseään niin 8-10 vuoden päästä käsillä on jo seuraava maailmansota.

Virossa toimii tällä hetkellä jo 27 000 ”suomalaista” yritystä ja tavoitteena on että kymmenen vuoden päästä heillä on 10 miljoonaa e-kansalaista maksamassa järkevää pienyrittäjäveroa Viroon. Haluan nähdä suomalaisen verottajan ilmeen silloin.

Hannu Voutilainen

Kirjoittaja soittaa Turmion Kätilöt-yhtyeessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti